vecka 29+2



Du är på dag 206 av 280. (73,6%)

Du har gått 29 fulla veckor och 2 fulla dagar (v29+2)
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 24 mar 2011
Du har 74 dagar kvar till beräknad förlossning.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden. Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor. Barnet växer och frodas. Nu är det ungefär lika långt som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

#1 - - Åsa:

Hej! Tänkte tipsa dig om "gåvor" som du kan beställa som är helt gratis att hämta ut! Gjorde det när jag väntade barn! fick sprumpor och barnskiva och lite sådan!



Här är några länkar med "gåvor" som du kan hämta ut :)



http://www.babybox.se/?partner=BABYPROFFSEN



http://www.barnenshus.se/baby.html



http://www.libero.se/Pages/Club/Default.aspx?id=25825&gclid=CN-1l72_rqYCFcOJDgodjRBf2A



http://www.minbebis.com/gravidpaket.html



Lycka till med bebis :)

#2 - - Mathias & Jenny:

Hej Åsa, Vi har redan fixat det för länge sen:) Men tack ändå!

//Mathias

#3 - - Anonym:

har precis börat läsa din blogg men har ni kollat ut könet ? :P

#4 - - jag:

Så det är en pojk ni ska få? tänkte eftersom du skrev rätt mycke om hur just pojkar utvecklas :)

#5 - - Jenny & Mathias:

Jag & Anonym - vi har inte tagit reda på könet ;) kopierade en text från nätet bara. För det är intressant att läsa om båda könen :)