Vaniljbullar recept.
Ca 40 bullar.
Ingredienser:
Bulldeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
14 - 16 dl vetemjöl + någon dl till utbakning
Vaniljfyllning:
100 g mjukt smör
4 msk strösocker
4 msk vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
2 msk pärlsocker
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
- Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
- Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
- Jäs degen under bakduk i 40 min.
- Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
- Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
- Rulla ihop till rullar från långsidan.
- Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.